از ساخت ساختمان های کوچک تا اجرای بزرگترین پروژه های عمرانی و برج ها، تیرهای آهنی یکی از مهمترین مصالح مورد استفاده برای تولید و توسعه شبکه های فولادی هستند. یکی از مسائلی که در انتخاب تیرآهن مورد استفاده در ساخت و ساز مطرح می شود سایز تیرآهن و تناسب آن با ابعاد سازه می باشد. تیرآهن و بسیاری دیگر از تولیدات صنعت فولاد، با توجه به نیازهایی که در کاربری این مقاطع وجود دارد، در اندازه های مختلف طبقه بندی می شوند. در زمان خرید و تعیین قیمت تیرآهن، شاخص های وزنی موثرترین فاکتوری هستند که مورد بررسی قرار می گیرند. دسته بندی تیرآهن ها و برخی دیگر از پروفیل های فولادی در شاخه های سبک و سنگین موجب می شود در قیمت گذاری و خرید تیرآهن به سایز بندی توجه زیادی نشود. به عنوان مثال قیمت تیرآهن 14 سنگین با وجود مشابه بودن سایز از قیمت تیرآهن 14 سبک بیشتر می باشد. به همین دلیل تنها برای تعیین نوع کاربری و جایگاه تیرآهن در سازه فولادی، سایز آن مورد دقت قرار می گیرد. سایز تیرآهن با توجه به اندازه تیغه میانی که به نام جان نیز شناخته می شود تعیین می گردد. علت استفاده از اندازه این قسمت در استانداردهای سایز بندی، نوع اتصالات تیرآهن می باشد. در ادامه این مطلب به معرفی برخی از پرکاربردترین اندازه ها در انواع تیرآهن خواهیم پرداخت.
سایزهای پر استفاده در تیرآهن
تیرهای آهنی در سراسر جهان در چهار استاندارد بین المللی تولید می شوند. استاندارد IPE (که به نام تیرآهن بال نیم پهن نیز معروف است)، INP (که تولید و استفاده از آن بیشتر در کشورهای چین و روسیه رواج دارد)، IPB (یا تیر هاش که با نام تیرآهن بال پهن نیز شناخته می شود) و CPE (که در ساختمان سازی به آن تیرآهن لانه زنبوری می گویند)، مجموعه استانداردهایی هستند که برای تولید تیرآهن در جهان مورد استفاده می باشند. استانداردهای IPE و INP، به عنوان تیرآهن های معمولی در سایزهای 8 تا 60 سانتیمتری تولید می شوند و استانداردهای IPB و CPE به عنوان تیرآهن های خاص، سایزهایی بین 10 تا 100 سانتیمتر دارند. IPE و IPB دو نمونه از استانداردهای پر استفاده در کشورهای اروپایی و همچنین کشور خودمان می باشند. در این میان برخی سایزها به میزان بیشتری برای ساختمان سازی و تولید سازه های فولادی، نسبت به دیگر اندازه ها مورد استفاده قرار می گیرند. توجه داشته باشید که سایز تیرآهن یکی از اصلی ترین تعیین کننده ها در نوع کاربری آن می باشد؛ به همین جهت لازم است به منظور صرفه جویی در هزینه ها و استفاده بهینه از آنها، این نکته را در خرید تیرآهن مد نظر قرار دهید. تیرآهن 14 که در انواع سبک و سنگین، با محدوده وزنی 12.9 تا 33.7 کیلوگرم در هر متر طولی تولید می شود، یکی از سایزهای پرمصرف به نسبت دیگر اندازه ها می باشد. پس از تیرآهن 14، سایزهای 16 و 18 در دسته های سبک و سنگین، رتبه های دوم و سوم در میزان مصرف را دارند. بکارگیری این سایزها در ساخت شبکه های پشتیبان و تقویت سازه در ساخت های معمولی، سنگین و فوق سنگین، یکی از علل استفاده بیشتر از آنها نسبت به دیگر اندازه ها است.
خرید تیرآهن
انواع تیرآهن بر اساس استانداردهای بیان شده تولید می شوند و مطابق با سایزی که دارند در قسمتی از سازه فولادی مورد استفاده قرار می گیرند. در بین نمونه هایی که بررسی شد، استانداردهای IPE و INP به میزان بیشتری در کشورمان تولید می شوند، اما محصولاتی که با استانداردهای IPB و CPE در بازارهای مختلف آهن آلات ایران موجود هستند، غالبا نمونه های وارداتی می باشد. کارخانجات ذوب آهن اصفهان، یکی از بزرگترین تولید کنندگان انواع تیرآهن با استاندارد و سایزهای مختلف در کشور است. فایکو، مجتمع فولاد بناب و مجتمع فولاد خراسان رضوی نیز در دهه های گذشته به تولید برخی از استانداردهای رایج در کشور پرداخته اند. هموطنان عزیز، در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در رابطه با قیمت روز تیرآهن، نحوه سفارش، خرید و همچنین برای دریافت مشاوره در زمینه مقایسات کیفی در بین محصولات مختلف در بازار صنایع فولادی، می توانند با همکاران کارشناس ما در وب سایت آهن مهام تماس حاصل نمایند.
هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!