آهن مهام » دانشنامه ورق » روش های برش ورق های فلزی
روش های برش ورق های فلزی

روش های برش ورق های فلزی

فهرست مطالب

    روشهای برش ورق های فلزی

    بدون شک همه میدانیم فلزات چه نقشی در توسعه جامعه بشری دارند. در این چند ساله اخیر با پیشرفت علم در تمامی زمینه ها، صنعت آهن آلات نیز از این قاعده مستثنی نبوده و دائما در حال پیشرفت و توسعه بوده. دانشمندان و کارشناسان در زمینه صنعت آهن آلات با ابتکارات و خلاقیتهای خود، با کشف و افزودن آلیاژهای متنوع توانسته اند فلزاتی با ویژگیهای منحصر به فردی تولید و به بازار عرضه کنند. یکی از مهمترین تولیدات در زمینه آهن آلات، ورق های فلزی میباشد. ورق های فلزی در تولید سایر مقاطع فولادی مثل انواع پروفیل و لوله، قیمت ورق سیاه نقش ماده اولیه را ایفا می‌کند همچنین قیمت ورق فلزی متاثر از آلیاژ بکار رفته، ویژگیها و ابعاد آن میباشد.

    استانداردهای مختلفی در تولید انواع ورق سیاه کاربرد دارد. بنابراین طیف گسترده ای از این کالا در ابعاد مختلف به بازار عرضه می‌شود پس میتوان گفت ورق سیاه به عنوان ماده اولیه در صنایع مختلف مانند پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد. در صنایع آهن ورق ها با کمک فرایند نورد سرد یا نورد گرم تولید شده که روش نورد گرم بسیار رایج تر از نورد سرد در ساخت ورقها ی فلزی میباشد.

    اهمیت شکل دهی یا برش روی فلزات

    همانطور که از قبل ذکر کردیم ورق های فلزی دارای انواع مختلفی هستند که مهمترین ورق فلزی، ورق سیاه میباشد. عملیات گوناگونی برای شکل و تصور دادن به فلزات وجود دارد عملیاتی چون جوشکاری، برشکاری. دو عمل اصلی به شکل دهی و صورت دهی برای فلزات است. فلزات بدونه شکل دهی کاربردی نیستند و تقریبا تمامی مقاطع فولادی مانند تیرآهن، میلگرد، قوطی و پروفیل، لوله ها، نبشی و ناودانی و از همه مهمتر ورق های فلزی، بدون شکل دهی و برش کاری قابلیت استفاده ندارند و معمولا تولید کنندگان آهن آلات، مقاطع فولادی یا فلزی خود را با اندازه های استاندارد تولید میکنند تا مصرف کنندگان بنا به نیاز و در نظر گرفتن شرایط سازه ها یا تولیدات، اندازه ها، ابعاد و ویژگیهای محیط در حال ساخت، بر روی مقاطع ذکر شده، آنها را برش، جوش یا شکل دهی میکنند.
    در این مقاله قصد داریم روشهای گوناگون در مورد برش کاری روی ورق های فلزی را شرح دهیم پس با آهن مهام همراه باشید.

    روش های برش کاری ورق های فلزی

    برش کاری ورق های فولادی به چند روش صورت میگیرد روشهایی مانند:

    • برش ورق فلزی با CNC
    • برش ورق فلزی با لیزر
    • برش ورق فلزی با پلاسما
    • برش ورق فلزی با واترجت

    برش ورق فلزی با CNC

    برش با CNC یکی از روشهای رایج برای فلزات، چوب، پلاستیک یا صنایع سنگ میباشد. کلمه CNC مخفف ‎Computer Numerical Control به فارسی کنترل رقمی رایانه ای یا سی ان سی است که در سالهای اخیر این روش در خیلی از صنایع بسیار پرکاربرد شده است. در روش برش با CNC تمامی مراحل برش توسط یک کامپیوتر برنامه ریزی شده است که یکی از روشهای گرم و به روز است. یکی از مزایای این روش، تمام مراحل برش کاری یا شکل دهی (دستورات) روی کامپیوتر ذخیره شده و تمامی الگوریتمها میتواند به راحتی تغییر یا اصلاح شود.

    برش ورق فلزی با CNC

    برش ورق فلزی با لیزر

    برش به واسطه لیزر بسیار دقیق است ولی با این روش نمیتوان ورقهایی با ضخامت بالا را برش داد و شاید این تنها عیب برش با لیزر باشد. برش با لیزر دو نوع میباشد. نوع فیبر و گاز دی اکسید کربن. از لیزر دی‌اکسید کربن برای بریدن صفحات آلومینیوم و مس ورق سیاه و آجدار استفاده می‌شود و لیزرها برای ورقه‌ها با ضخامت پایین مانند ورقه‌های فولادی استفاده می‌شوند.

    برش ورق فلزی با لیزر

    برش ورق فلزی با پلاسما

    میتوان گفت یکی از سریع ترین روش های برش، روش پلاسما میباشد. با استفاده از روش هوایی برش ورق انجام می‌شود، اما این روش باید برای ورق‌های با محتوای کربن کم‌تر استفاده شود. صفحات با سختی بسیار بالا ممکن نیست به این شکل بریده شوند. مکانیزم کار در این فرآیند استفاده از هوای فشرده, گاز اکسیژن و نوبل است که عملیات برش را با ایجاد حرارت بر روی سطح ورق انجام می‌دهد.

    برش ورق فلزی با پلاسما

    برش ورق فلزی با واتر جت

    یکی از روش های جدید در زمینه برشکاری روی ورق های فلزی، برش با واترجت میباشد. دقت و کیفیت در این روش بسیار بالاست. فرایند برشکاری با واترجت با آب و ساینده انجام میشود. از این روش بیشتر برای ورق هایی که دارای حساسیت می باشند استفاده می کنند. از مزیت های برش با واترجت نبود محدودیت برای برش است. لازم به ذکر است این روش نسبتا گرانتر از روش های قبلی است.

    برش ورق فلزی با واتر جت

    معیارهای انتخاب روش برش ورقهای فلزی

    هر کدام از روشهای گفته شده، کیفیت، دقت، معایب و مزایای خاص خود را دارند، برای انتخاب روش برش، بهتر است ابتدا نوع، ضخامت و ابعاد ورق را در نظر گرفت سپس مدل یا روش برش را انتخاب کنید. در زیر تمامی معیارهای انتخاب بهترین روش برش را ذکر خواهیم کرد.

    انتخاب روش برش با معیار ضخامت ورق های فلزی
    • ورق های فلزی با استفاده از گاز، هوا و یا پلاسما ضخامت بیشتری دارد
    • ورق های فلزی با ضخامت کمتر از 10 میلیمتر، با استفاده از لیزر
    • ورق های فلزی با ضخامت بیشتر از 10 میلیمتر، استفاده از CNC
    • ورق های فلزی با ضخامت کمتر از 10 میلیمتر، انتخاب روش لیزر یا پلاسما
    • ورق های فلزی با ضخامت بزرگتر از 10 میلیمتر، انتخاب برش با CNC
    • ورق های فلزی با ضخامت کمتر از 4 میلیمتر، با استفاده از لیزر یا پلاسما
    انتخاب روش برش با معیار هزینه، دقت و کیفیت
    • اگر کیفیت برای شما مهم نیست, از روش پلاسما استفاده کنید.
    • اگر به ظاهر ورق سیاه و آجدار پس از برش توجه کنید, از روش نوردهی استفاده کنید.
    • اگر کیفیت برای شما مهم نیست, از روش پلاسما استفاده کنید.
    • اگر می‌خواهید ضایعات کمتری تولید کنید, از روش لیزری استفاده کنید.
    • اگر می‌خواهید برش منظم و دقیق داشته باشید, از روش لیزری یا لیزری استفاده کنید.

    جمع بندی و نتیجه گیری

    در این مقاله سعی داشتیم به صورت کامل و جامع شما را با انواع روشهای برش ورق های فلزی آشنا کنیم. همچنین از اهمیت برش یا شکل دهی در تمامی مقاطع فولادی یا فلزی مطلع شدید. برش ورق های سیاه یکی از رایجترین روش های برش در صنعت میباشد و به دلیل کارایی بالای ورق های فلزی، برش کاری روی این ورق، امریست اجتناب ناپذیر.

     

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    5 + سیزده =