آهن مهام » دانشنامه ورق » استانداردهای ورق گالوانیزه (قسمت دوم)
ورق گالوانیزه

استانداردهای ورق گالوانیزه (قسمت دوم)

فهرست مطالب

    استانداردهای ورق گالوانیزه 2

    میتوان گفت هر کشوری دارای استانداردهای خاص خود برای تولید محصولات فولادی میباشد. تمامی مقاطع فولادی مانند تیرآهن، میلگرد، ورق های فولادی، لوله های فولادی، نبشی و ناودانی، قوطی و پروفیل و … دارای استاندارد هایی بر اساس جداول، ترکیبات شیمیایی، مواد اولیه، روش تولید، مشخصات، ابعاد و سایز و… میباشند که هر کدام از آنها فرمول و محاسبات خاصی برای تعیین استاندارد مربوطه برای خود دارند. در این مقاله قصد داریم استاندارد ضخامت ورق های فولادی را به طور کامل شرح دهیم. قبل از پرداختن به موضوع استانداردهای ضخامت ورق های فولادی بهتر است درباره خود ورقهای فولادی و انواع آنها اطلاعات کافی داشته باشیم که این موضوع را در قسمت اول این مقاله به طور کامل شرح داده ایم.

    استانداردهای ورق گالوانیزه

    قبل از پرداختن به موضوع ضخامت ورق گالوانیزه این را بدانید که لایه محافظ در ورق های گالوانیزه به شکل های گوناگونی پرداخته میشوند. مثلا بعضی از ورقهای گالوانیزه دارای لایه محافظتی از جنس روی (ورق گالوانیزه Z) و دیگری از جنس روی و آهن (ورق گالوانیزه ZF) میباشند. ضخامت ورق گالوانیزه با نوع آلیاژ به کار گرفته شده در تولید خود ورق رابطه مستقیمی دارد. ضخامت ورق های تولید شده در ایران معمولا از 0.30mm الی 3 میلیمتر میباشد. نوع نوشتار استاندارد در هر ورق تولید شده نمایانگر اطلاعات و مشخصات فنی محصول تولید شده در کارخانه مربوطه میباشد. اولین حرف انگلیسی در نام استاندارد ورق گالوانیزه بیانگر پرداخت محصول است و دومین حرف در استاندارد ورق نشان دهنده کیفیت و ظاهر ورق میتواند باشد.برای اینکه این مطلب را بهتر متوجه بشوید به مثال زیر توجه کنید:
    در ورق های گالوانیزه با لایه محافظتی از جنس روی و آهن یا ورق ZF، مشخصه NA نمایانگر این است که این یک محصول نرمال که مستقیما از خط تولید بیرون آمده و کیفیت سطح آن معمولی میباشد. ورق های گالوانیزه دارای پرداختهای مختلفی است که برای شناخت مشخصات فنی و ضخامت آنها، هر فعال در حوزه آهن آلات باید از آنها اطلاعات کافی داشته باشد که در زیر شما را با این نوع پرداختها آشنا خواهیم کرد:

    MB: کیفیت این نوع ورق کمی بهتر مورد قبلی است چرا که گلهای موجود در سطح ورق مقداری بهبود یافته است.

    MA: مخفف عبارت minimized apangle به معنای گل ریز که مستقیما از خط تولیدی خارج شده و فرایند دیگری روی آن صورت انجام نشده.

    MC: قیمت این ورق نسبت به موارد قبلی بیشتر است چرا که گل ریز آن به صورت بسیار با کیفیت و مناسب که امکان رنگ آمیزی خاص روی آن نیز وجود دارد.

    RA: این ورق پوششی از جنس آهن و روی دارد به همین دلیل سطح آن مقداری مات و خاکستری میباشد و بدون فرایندهای مازاد و دیگری، مستقیما از خط تولیدی خارج میشود.

    RB: این نوع ورق با پوشش ZF و کیفیتی مطلوب تر از مورد های قبلی همراه است.

    RC: دارای پوشش آهن و روی و کیفیتی بسیار مطلوب که قابلیت رنگ آمیزی نیز دارد.

    لازم به ذکر است که ورق هایی که در دسته بندی RC و MC ورقهای گالوانیزه هستند، ورق هایی می باشد که حالت کروماته نشده دارند. اگر مصرف کننده یا خریدار بخواهد که محصول حالت کروماته شده داشته باشد میتواند با شرکت سازنده یا راهنمای فولاد ساز هماهنگ باشد یا این امر را به آنها بسپارد و همچنین وزن واحد سطح ورق گالوانیزه نیز بر اساس ابعاد محصول، پوشش و ضخامت آن تخمین زده می شود.

    نقطه ذوب ورق گالوانیزه

    نقطه ذوب فولاد خالص چیزی مابین 1420 الی 1520 درجه سانتی گراد است ورق های گالوانیزه نیز همانند سایر ورقها دارای نقطه ذوب خاص خود میباشند. این نوع از ورق های در دماهای بین 419 الی 450 درجه سانتی گراد به نقطه ذوب میرسند.

    استانداردهای گالوانیزه

    گالوانیزاسیون دارای استانداردهایی است که هر تولید کننده ای باید آنها را رعایت کند کند. در زیر تمامی استانداردهای گالوانیزه کردن را ذکر خواهیم کرد.

    استاندارد ASTM

    • ASTM A123/A123M
    • ASTM A153/A153M
    • ASTM A767/A767M

    پیش گالوانیزه

    • ASTM A143/A143M
    • ASTM A384/A384M
    • ASTM A385/A385M
    • ASTM B6

    پس گالوانیزه

    • ASTM A780
    • ASTM D6386
    • ASTM D7803
    • ASTM E376

    استانداردهای دیگر

    • CSA G164
    • ISO 1461

    مضرات و سم شناسی

    تمامی عملیاتی که روی همه مقاطع فولادی شکل میگیرد ممکن است باعث آزاد شدن گازهای خطرناکی شوند ورق های گالوانیزه نیز از این قاعده مستثنی نیستند. عملیات مکانیکی مانند برشکاری، جوشکاری، سوراخکاری و… بر روی سطح ورق باعث متصاعد شدن بار و گازهایی می شود که ممکن است خطر آفرین باشند. در صورتی که حین این قبیل فرایندها دمای محصول فولادی از حد استاندارد خود بالاتر رود گاز فلزات حاوی اکسید روی، آهن و منگز منتشر می گردد از طرفی احتمال خدشه دار شدن پوشش روی نیز وجود دارد.

    مضرات و سم شناسی

    در این مقاله سعی داشتیم به طور مفصل و ساده شما را با استانداردهای ورق گالوانیزه، ورق فولادی، قیمت ورق گالوانیزه، اهمیت و روش گالوانیزه کردن ورق فولادی، ورق گالوانیزه، ضخامت های ورق گالوانیزه، نقطه ذوب ورق گالوانیزه، نقطه ذوب ورق گالوانیزه و مضرات و سم شناسی مقاطع فولادی آشنا کنیم. گالوانیزه کردن یا گالوانیزاسیون (galvanize) یکی از اقتصادی ترین روش های محافظت فلزات در محیط های خورنده است. ورقها، لوله ها و قوطیهای گالوانیزه در ابعاد و ضخامت های متنوعی تولید میشود و بدون شک قبل از خرید باید آشنایی کامل یا نسبی، نسبت به این محصولات داشته باشید. اگر قصد خرید و استفاده از ورق گالوانیزه و مابقی آهن آلات را داشته باشید، مجموعه متخصص و مشاوران آهن مهام آماده اند تا خدمات گسترده ای در زمینه مشاوره، و اعلام قیمت ورق به شما ارائه دهند.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    یازده + هشت =