آهن مهام » مطالب آموزشی » مقاطع فولادی (قسمت چهارم)
مقاطع فولادی

مقاطع فولادی (قسمت چهارم)

فهرست مطالب

    اهمیت مقاطع فولادی

    با پیشرفت علم و بالاخص علم شیمی، شاهد تغییر در اکوسیستم شهر سازی و در کل تغییر شکل و شمایل شهر ها هستیم. اکثر ساخت و سازها بدون مقاطع فولادی، غیر ممکن هستند میتوان گفت هدف اصلی این مقاطع در صنعت ساختمان سازی، اسکلت بندی میباشد هرچند که ترکیب آلیاژ هایی به فولاد می توان از آن به عنوان تزیین سازه ها نیز استفاده کرد. خوشبختانه کشور ما یکی از کشورهای مهم در کل منطقه در زمینه تولید اکثر این مقاطع فولادی میباشد. مقاطع فولادی در شکل و شمایل مختلفی تولید میشود که در زیر تمامی این مقاطع را به همراه کاربرد و ویژگی، به طور کامل و به زبان ساده شرح خواهیم داد. پس با آهن مهام همراه باشید. به دلیل حجم زیاد متن سعی کردیم این مقاله را به چهار بخش تقسیم کنیم، شما در این مقاله شاهد قسمت چهارم هستید که در آن شما را با انواع محصولات مفتولی و همچنین شمش، کاربرد و ویژگیهای آنها آشنا خواهیم کرد. شما میتوانید قسمت اول این مقاله که به معرفی تیرآهن و میلگرد پرداختیم را در اینجا مشاهده کنید.

    مقاطع مهم فولادی که در تمامی چهار مقاله به آنها خواهیم پرداخت عبارتند از:

    • تیرآهن
    • میلگرد
    • ورق فولادی
    • نبشی و ناودانی
    • قوطی و پروفیل
    • لوله
    • محصولات مفتولی
    • شمش

    محصولات مفتولی

    مفتول را می توان به محصولاتی که از این نوع (مفتول) تهیه می شوند، نسبت داد. انواع مختلفی از محصولات مفتولی در بازار وجود دارند که بجز موارد ساختمانی در سطح شهر نیز میتوان آنها را مشاهده کرد. تورهای فلزی (مانند تورهایی که دور تا دور یک زمین ورزشی در پارک مانند بسکتبال یا فوتبال وجود دارد)، فنس ها، تورهای مرغی، سیم خاردار، و غیره اشاره کرد. قیمت مفتول نیز با توجه به نوع ساخت و تولید آن می تواند متفاوت باشد.

    انواع کاربردهای محصولات مفتولی

    توری مرغی: همانگونه که می توانید حدس بزنید، این نوع در حصار کشی برای حیوانات و همچنین در برخی پروژه های ساختمانی استفاده می شوند. مقاومت بالا این محصول توانسته در اکثر پروژه ها جا خوش کند. این مقاومت باعث شده تا هزینه نگهداری و تعمیر آن به پایین ترین حد ممکن برس. در کل توری مرغی در ساخت ستون ها، حصار کشی برای حیوانات، گچ کاری ساختمان و عایق کاری، کاربرد در سوله ها و غیره…
    توری حصاری: این نوع نیز برای حصار کشی به خصوص در دور تا دور باغ ها کاربرد های زیادی دارد. و از مقاومت بسیار بالایی نیز برخوردار است. همچنین این نوع تور در برابر رطوبت نیز بسیار عالی عمل کرده و طول عمر بالایی نیز از خود نشان می دهد.

    محصولات مفتولی

    توری گابیون (توری سنگی)

    این نوع توری به دلیل تفاوت در ساخت و جنس با سایر توری ها متفاوت است. این نوع توری به تنهایی دارای چندین مدل می باشد که هر مدل کاربردهای مختلف خود را دارا می باشد. از جمله کاربردهای این نوع توری می توان به سدسازی، جلوگیری از خراب شدن و پوسیده شدن لوله ها، ساخت مبلمان، تولید حفاظ و همچنین در ساخت شومینه استفاده می شود.

    توری مش

    یکی دیگر از تولیدات مفتولی می توان به توری مشی اشاره کرد که به صورت شبکه ای است که با قرار گرفتن شبکه هایی از جنس فولاد به یکدیگر جوش خورده و شبکه ای را تشکیل می دهند. اگرچه جنس های مختلفی نیز در وجود دارد. توری های مش پلاستیکی، توری مش گالوانیزه، و آهنی از سایر متریال های توری مش می باشد. کاربرد این نوع توری های بیشتر در صنایع پتروشیمی و زیرساخت ورزشگاه ها می باشد.

    دلیل استفاده از محصولات مفتولی

    به طور خلاصه محصولات مفتولی به دلیل دوام و عمر بالا، مقاومت بالا، انعطاف پذیری عالی و همچنین قیمت کاملا رقابتی و مناسب به محصولی پر مصرف در بین سایر رقبای خود تبدیل شده است. استفاده از محصولات مفتولی می تواند برای تمامی کسانی که میخواهند از این نوع محصولات استفاده کنند، متریالی مطمئن بسازد. قیمت محصولات مفتولی بسته به نوع آنها فرق دارد و هرکدام ممکن است دارای قیمت کاملا متفاوت با نوع دیگر داشته باشد. تولیدات مفتولی در دو نوع کلی گالوانیزه و سیاه وجود دارد.

    محصولات مفتولی

    گالوانیزه

    متداول ترین نوع روکش سیم مورد استفاده در تولید بند بال، گالوانیزه در حقیقت توسط میلگردهای ساده کلاف در دستگاه های کشش مفتول به شکل سیم های مفتولی با ضخامت های مختلفی تولید می شود. این فرآیند باعث می شود که مفتول دچار تغییراتی در خواص مکانیکی خود شود. هر جا واژه گالوانیزه به گوش شما می رسد بدانید منظور روکش دار بودن محصول است.

    سیاه

    دومین نوع متداول روکش سیم، سیم آنیل سیاه و سفید است. فرآیند بازپخت یک سیم فولادی ساده با پایه روشن (Bright Black) صورت می گیرد و آن را در اجاق یا کوره حرارت می دهد و ترکیب شیمیایی را تغییر می دهد. این فرآیند سیم را نرم می کند و همچنین رنگ آن را از رنگ خاکستری یا نقره ای خشن به سیاه یا قهوه ای تغییر می دهد.

    زیر مجموعه های محصولات مفتولی

    به طول خلاصه در این مطلب می توان محصولات مفتولی به چهار بخش تقسیم کرد. 1- میلگرد کلاف ساده (5/5، 6/6) 2– میلگرد زیگزاگ و حرارتی 3- سیم مفتولی سیاه 4- مش آجدار.

    میلگرد کلاف ساده (5/5، 6/6)

    این نوع از میلگردها همانند میلگردهای ساده  برای جبران ضعف نیروی کشش بتن مورد استفاده قرار میگیرند تا بتن مسلح به این نوع از میلگردها  نیروی کششی بالاتری را تحمل کند. به دلیل دارا بودن این نوع میلگردها به آج (برجستگیهای روی سطح میلگرد) قابلیت چسبندگی آن بالا رفته و به خوبی با بتن درگیر میشود. به طور کلی آج روی سطح میلگرد مانع از بیرون کشیده شدن آن از داخل بتن میشود.این نوع میلگردها طبق استاندارد قدیمی با نامهای A2,A3,A4 نامیده می شوند و بر اساس استانداردهای جدید به ترتیب میلگردهای آجدار مارپیچ 340، میلگرد آجدار 400 (جناقی) و آجدار 500 (مرکب) شناخته میشوند. این نوع میلگردها از قطر 5.5 الی 40 میلیمتر تولید و روانه بازار میشوند.

    میلگرد زیگزاگ و حرارتی

    میلگرد زیگزاگ با نامهای دیگر تیرچه زیگزاگ یا خرپا نیز شناخته میشود. روش ساخت این نوع میلگرد به این صورت است که میلگرد های آجدار معمولا میلگرد های آجدار A3 را به صورت زیگزاگ به میلگرد ساده متصل میکنند. برای ایجاد اتصال بین میلگردهای آجدار به میلگرد ساده از جوش یا قلاب استفاده میکنند. زیگزاگ در صنعت ساختمان سازی کاربردهای فراوانی دارد و گاها در این صنعت به این نوع میلگرد ها میلگرد عرضی گفته میشود.

    سیم مفتولی سیاه

    دومین نوع متداول روکش سیم، سیم آنیل سیاه و سفید است. فرآیند بازپخت یک سیم فولادی ساده با پایه روشن (Bright Black) صورت می گیرد و آن را در اجاق یا کوره حرارت می دهد و ترکیب شیمیایی را تغییر می دهد. این فرآیند سیم را نرم می کند و همچنین رنگ آن را از رنگ خاکستری یا نقره ای خشن به سیاه یا قهوه ای تغییر می دهد.

    مش آجدار

    یکی دیگر از تولیدات مفتولی می توان به توری مشی اشاره کرد که به صورت شبکه ای است که با قرار گرفتن شبکه هایی از جنس فولاد به یکدیگر جوش خورده و شبکه ای را تشکیل می دهند. اگرچه جنس های مختلفی نیز وجود دارد. توری های مش پلاستیکی، توری مش گالوانیزه، و آهنی از سایر متریال های توری مش می باشند. کاربرد این نوع توری ها بیشتر در صنایع پتروشیمی و زیرساخت ورزشگاه ها می باشد.

    شمش چیست؟

    شمش به انگلیسی Ingot، قطعه ای از مواد نسبتاً خالص است که معمولاً فلز می باشد و به شکلی مناسب برای پردازش، تولید و تهیه می شود. شمش در فولادسازی اولین قدم در میان محصولات ریخته گری نیمه تمام است. شمش ها معمولاً به روش دوم شکل دهی نیاز دارند، نورد سرد و نورد گرم، برای محصول نهایی برش یا آسیاب می شود. مواد غیر فلزی و نیمه هادی تهیه شده به صورت فله نیز ممکن است به عنوان شمش نامیده شوند، به ویژه هنگامی که با روش های قالب تولید می شوند. دی حقیقت تولید شمش فولادی یک فرآیند معمولی ریخته گری برای فولاد مایع است. تولید فولاد خام از طریق مسیر ریخته گری شمش درصد بسیار کمی از تولید جهانی فولاد خام را تشکیل می دهد. با این حال، روش ریخته‌گری فولاد مایع در قالب‌های شمش هنوز برای گریدهای خاص فولاد کم آلیاژ و برای کاربردهای آهنگری خاص، که در آن محصولات با ابعاد بزرگ، کیفیت بالا یا اندازه قطعه کوچک مورد نیاز است، بسیار اساسی است.

    شمش

    کاربردهای شمش فولادی

    شمش فولادی دارای انواع مختلفی می باشد و هر نوع از این شمش ها کاربردهای مختلفی در صنعت فولاد دارد. شمش فولادی به دسته تقسیم می شوند. 1- بیلت 2- اسب 3- بلوم. که هر کدام از این سه تولیدات خود را دارند.

    • بیلت، زیر مجموعه ها: میلگرد، مفتول، تسمه
    • اسلب، زیر مجموعه ها: ورق، لوله درز دار
    • بلوم (فابریک)، زیر مجموعه ها: تیرآهن، ریل، سپری

    فرآیند تولید شمش فولادی

    به طور خلاصه شمش فولادی به شکل ذوب در کوره تولید می شود، کوره القايی و قوس الکتریکی. بهتر است بدانید از نظر کیفیتی و دوام بهتری روش، کوره قوس الکتریکی می باشد. در نظر داشته باشید که تولید در این روش قیمت شمش را نیز افزایش می دهد.

    فرایند کوره بلند

    رایج ترین روش برای تولید فولاد، کوره بلند می باشد. کوره‌های بلند، آهن خام را از سنگ آهن با اثر کاهشی کربن (که به صورت کک عرضه می‌شود) در دمای بالا در حضور یک ماده روان‌کننده مانند سنگ آهک تولید می‌کنند. کوره‌های بلند آهن‌سازی از چندین ناحیه تشکیل شده‌اند: یک کوره بوته‌ای شکل در پایین کوره. یک منطقه میانی به نام بوش بین اجاق و پشته. شفت عمودی (پشته) که از بوش تا بالای کوره امتداد دارد. و قسمت بالای کوره که حاوی مکانیزمی برای شارژ کوره است. در آخر مواد ذوب شده پس از ترکیب شدن مواد شیمیایی به مرحله ریخته گری منتقل می شود. روشهای دیگر مانند احیا مستقیم و کوره تونلی نیز وجود دارد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    3 × یک =