آهن مهام » مطالب آموزشی » مقاطع فولادی (قسمت دوم)
مقاطع فولادی

مقاطع فولادی (قسمت دوم)

فهرست مطالب

    اهمیت مقاطع فولادی

    با پیشرفت علم و بالاخص علم شیمی، شاهد تغییر در اکوسیستم شهر سازی و در کل تغییر شکل و شمایل شهر ها هستیم. اکثر ساخت و سازها بدون مقاطع فولادی، غیر ممکن هستند میتوان گفت هدف اصلی این مقاطع در صنعت ساختمان سازی، اسکلت بندی میباشد هرچند که ترکیب آلیاژ هایی به فولاد می توان از آن به عنوان تزیین سازه ها نیز استفاده کرد. خوشبختانه کشور ما یکی از کشورهای مهم در کل منطقه در زمینه تولید اکثر این مقاطع فولادی میباشد. مقاطع فولادی در شکل و شمایل مختلفی تولید میشود که در زیر تمامی این مقاطع را به همراه کاربرد و ویژگی، به طور کامل و به زبان ساده شرح خواهیم داد. پس با آهن مهام همراه باشید. به دلیل حجم زیاد متن سعی کردیم این مقاله را به چهار بخش تقسیم کنیم، شما در این مقاله شاهد قسمت دوم هستید که در آن شما را با انواع ورق های فولادی  و نبشی و ناودانی، کاربرد و ویژگیهای آنها آشنا خواهیم کرد.

    مقاطع مهم فولادی که در تمامی چهار مقاله به آنها خواهیم پرداخت عبارتند از:

    • تیرآهن
    • میلگرد
    • ورق فولادی و انواع آن
    • نبشی و ناودانی و انواع آن
    • قوطی و پروفیل
    • لوله و انواع آن
    • محصولات مفتولی
    • شمش

    ورق فولادی و انواع آن

    ورق های فلزی کاربردهای فراوانی دارند که در صنعت آهن آلات از اهمیت بالایی برخوردار هستند. مانند اکثر کشورها، ورق های متعددی با نام های مختلفی در ایران وجود دارد که با توجه به نوع و شکل ظاهری آنها نام گذاری شده اند. ورق های فولادی از طریق نورد، بر اساس نیروی فشار و کشش بدست می آید. ورقهای فلزی دارای انواع مختلف با کاربردهای فراوانی میباشند که در این مقاله قصد داریم شما را با انواع ورق ها آشنا کنیم. همانطور که از قبل گفتیم تنوع در این نوع ورق ها بسیار زیاد است به همین دلیل این مقاله را به چهار بخش تقسیم بندی کرده ایم تا شما عزیزان بتوانید به طور مفصل و با زبان ساده با انواع ورق های فلزی آشنا شوید. در این چهار مقاله شما را با ورق های فلزی که در زیر ذکر کرده ایم آشنا خواهیم کرد:

    • ورق گالوانیزه
    • ورق سیاه
    • ورق آجدار
    • ورق st52
    • ورق A516
    • ورق A283
    • ورق رنگی
    • ورق برنجی
    • ورق شیروانی
    • تسمه نوردی
    ورق فولادی

    ورق گالوانیزه

    ورق های فولادی یا ورق سیاه، در برابر خوردگی و زنگ زدگی بسیار آسیب پذیر هستند ولی استحکام کششی و برشی خوبی دارند. برای تقویت و عدم خوردگی ورق فولادی ، متخصصان حوزه آهن آلات، این نوع ورق ها را به روش های مختلفی تقویت میکنند که یکی از این روشها، پوشش یا گالوانیزه کردن میباشد. یکی از انواع ورق های فلزی میباشد که مصارف و کاربرد های خاص خود را دارد عموما ورق های تولید شده ممکن است دچار خوردگی و یا زنگ زدگی شوند. تولید ورق های مقاوم در برابر زنگ زدگی، صرفه اقتصادی ندارد و مقرون به صرفه نیست به همین دلیل گالوانیزاسیون برای کم کردن هزینه و قیمت ورق ، تولید می شوند. گالوانیزه کردن ورقها بهترین و اقتصادی ترین روش برای این کار میباشد. برای تولید ورق گالوانیزه ابتدا ورق وارد وان ذوب شده و در آن غوطه ور میشود و نسبت به ضخامت فلز، روی سطح ورق قرار می گیرد.

    از کاربردهای مهم ورق گالوانیزه می توان به تولید لوله های انتقال آب، مخزن های نگهداری آب، کابینت ها و سقف سوله ها اشاره کرد ورق گالوانیزه معمولا برای تولید محصولاتی از قبیل پروفیل و قوطی، لوله های گالوانیزه کاربرد دارد. در کل این محصول در مناطق با رطوبت بالا مورد استفاده قرار میگیرد. از کاربرد های ورق گالوانیزه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    تولید لوله‌های حرارتی، کابینت در آشپزخانه و کانال‌ها و دریچه‌های مربوط به سیستم‌های تهویه مطبوع و یا سیستم‌های خنک‌ کننده. تولید پروفایل‌های گالوانیزه و ساخت انواع پنجره‌ها، درها و قاب‌های فولادی ضد زنگ، تولید لوله گالوانیزه برای استفاده در محیط‌های مرطوب، سیستم تامین آب و یا سایر مایعات.

    ورق گالوانیزه

    ورق سیاه

    شاید بتوان ارزانترین ورق موجود در بازار را به ورق سیاه نسبت داد. شاید کمی نامگذاری های ورق (در ایران) عجیب باشد با شنیدن اسم ورق سیاه شاید به خودتان بگوید که حتما رنگ سیاهی دارد اما برخلاف نام آن، رنگی نقره ای و روشنی دارد. صرفا به دلیل براق و صیقلی نبودن این نوع ورق، نام آن را ورق سیاه می نامند. شمش های فولادی تا دمای بالا (دمای قبل از ذوب شدگی) حرارت داده شده تا حالت خمیری به خود بگیرد، در مرحله بعد نورد شده و پهن می شود و صاف و مسطح می شود. در این مرحله ورق به شکل مکعب مستطیل با طول بالا در می آید سپس با آب خنک، شمش ها را سرد کرده و دوباره وارد مرحله نورد می شود. در طی هر مرحله نورد فاصله های غلتک ها کمتر شده و تا اندازه ضخامت مورد نیاز، این عمل ادامه دارد و در نهایت با سرد شدن کامل ورق، شکل اصلی آن بدست می آید و مورد استفاده قرار می گیرد و سپس به شکل رول برای استفاده وارد مرحله بسته بندی می شود. ورق سیاه کاربردهای فراوانی دارد و آن را میتوان در کشتی سازی، تانکر سازی، لوله های درزدار، پروفیل ها و همچنین در صنعت خودرو سازی مانند بدنه خودرو و همچنین ورق کف خودرو و غیره استفاده کرد. ورق سیاه در بازار ایران را می توان یکی از ارزانترین ها دانست.

    ورق آجدار

    ورق آجدار بر خلاف مابقی ورق های فلزی دارای الگوهای منظم یا خطوط برجسته و منحصر به فرد نظیر بادام، عدسی، لوزی، دایره ای، قطره ای و…. میباشد. این برجستگیها معمولا برای افزایش اصطکاک و در مواردی برای تزیین، روی سطح این نوع ورق ها ایجاد میشوند که به ورق آجدار، ورق شطرنجی یا ورق کف سازی نیز شهرت دارد. روش ساخت این نوع ورق به این صورت است که مواد مذاب فلزی از طریق غلطک های مخصوص عبور میکنند تا ضخامت آنها مشخص شود. برای آجدار کردن ورق معمولا یکی از غلطک ها تفاوت عمده ای با بقیه غلطک ها دارد. این غلطک دارای الگویی به اشکال مختلف مانند بادام، عدسی، لوزی، دایره ای، قطره ای و…. میباشد.
    سطح پشتی این ورق ها بدون هیچ گونه طرح و الگویی هستند به این دلیل که قسمت پشتی ورق آجدار کارایی سطح دیگر را ندارد. به طور کل برجستگی روی ورق آجدار جدای از ایجاد اصطکاک، منجر به افزایش استحکام مکانیکی نسبت به ورق های ساده میشود و معمولا سطح ورق آجدار براق و انعطاف پذیر است. در کل جایی که نیاز به اصطکاک و احتمال لیز خوردن باشد معمولا از این نوع ورقها استفاده میکنند. ورق آجدار مزیتهای زیادی دارد و یکی از مهمترین مزیتهای ورق آجدار نسبت به ورق معمولی، سختی و استحکام بالای آن میباشد و دیگر مزیت آن نسبت به ورق معمولی، تغییر شکل و قابلیت جوشکاری آن است. به دلیل سطح براق و جذاب آن برای برخی کاربردهای تزیینی بسته به نیاز مشتری مورد استفاده قرار میگیرد.

    همانطور که از قبل ذکر کردیم ورق آجدار دارای مزیتهای زیادی است که در زیر بعضی از مزایای این ورق های پرکاربرد را بیان میکنیم:

    • ورق آجدار دارای انعطاف پذیری بیشتری نسبت به ورق های معمولی دارد
    • ورق آجدار دارای سطح شفاف، براق و روشن است
    • ورق آجدار خاصیت جوش پذیری بالایی دارد
    • ورق آجدار توان بالایی در برابر سطوح لغزنده دارد
    • به دلیل ظاهر براق و درخشان برای تزیین نیز کاربرد دارد.

    ورق st52

    ورق st52 به دلیل داشتن ترکیب شگفت انگیز، ساخته شده از فولاد کم کربن، از شکل پذیری و استحکام بالایی برخوردار است. فولاد کم کربن با کاهش حجم مصرفی فولاد، نقش به سزایی در کاهش هزینه ها دارد. در صنعت ساخت و ساز، شکل پذیری به همراه تحمل وزن بالای آهن آلات اهمیت فراوانی دارد به همین دلیل ورق st52 را با عناصر سیلیسیم و مگنز تولید میکنند تا خواص ارتجاعی و استحکام آن بالا برود. از دیگر مزایای این ورق خواص جوشکاری آن است. در عملیات جوشکاری به دلیل ایجاد حرارت بالا،استحکام اکثر محصولات فولادی کاهش می یابد اما ورق st52 هنگام عملیات جوشکاری یا شکل دهی، استحکام بالایی از خود نشان میدهد. ساختار فولاد st52 شامل 55 درصد سیلیسیم، 6.1 درصد مگنز و 2 درصد کربن میباشد.
    ورق فولادی st52 تحت استاندارد DIN17OO6 قرار دارد و در حال حاضر این استاندارد منسوخ شده و جای خود را به DIN EN100271 داده است. ورق st52 در بازار ایران به نامهای ورق سیاه و فولاد مگنز کم کربن نیز شهرت دارد. طبق استاندارد، عدد پس از ST نشان دهندۀ استحکام کششی نهایی فولاد است. از این رو تنش تسلیم ST52 برابر ۳۶۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش نهایی آن برابر ۵۲۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع است. ورق st52 به دلیل خاصیت جوش پذیری مناسب، کاربردهای فراوانی دارد و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.

    کاربرد های ورق st52

    • تولید خطوط لوله انتقال
    • لوله کشی
    • ساخت انواع کانتینر
    • ماشین سازی و ساخت خودرو
    • تجهیزات بالابر
    • ساخت مخازن تحت فشار
    • سازه های پل
    • جر ثقیل ها
    • ساخت سازهای عمرانی
    • سازه های دریایی و …

    ورق A516

    ورق A516 نوعی ورق سیاه فولادی به حساب می آید که با استاندارد ATSM آمریکا با نام PVQ516 شناخته می شود. مقدار کربن این نوع ورق بالاست و عناصر دیگری مانند فسفر و گوگرد (به مقدار کم) در آن وجود دارد. عناصر دیگری مانند منگنز و سیلیکون به اندازه مجاز در ورق A516 نیز بکار برده میشود. برای افزایش خواص خمشی، این دو عنصر را در ورق A516 ترکیب میکنند.

    ورق A516 در چهار گرید تولید میشود که عبارتند از:

    • A516 Gr 70
    • A516 Gr 65
    • A516 Gr 60
    • A516 Gr 55

    ورق A516 کاربردهای فراوانی دارد که بسته به گرید هر کدام از این ورق ها کاربردشان تغییر پیدا میکند. کاربرد های هر کدام از گرید های ورق A516 به شرح زیر میباشد:

    کاربرد ورق A516 گرید 70: این ورق در پلها، کانتینرها، تیرهای برق، ساختمانها، ماشینهای سنگین، قطعات خودرو و کامیون کاربرد دارد.

    کاربرد ورق A516 گرید 65: این ورق در پتروشیمی، تولید برق، صنعت های دارویی، تجهیزات دارویی و شیمیایی، فراوری گاز کاربرد دارد.

    کاربرد ورق A516 گرید 60: این ورق در شیرآلات، دیگهای بخار، مخازن ذخیره و کندانسور کاربرد دارد.

    کاربرد ورق A516 گرید 55: مانند دیگر ورق های توضیح داده شده از این ورق در مخازن فشار استفاده میکنند.

    ورق A283

    همانطور که از قبل ذکر کردیم ورق های فلزی کاربردهای فراوانی دارند که در صنعت آهن آلات از اهمیت بالایی برخوردار هستند. مانند اکثر کشورها ورق های متعددی با نام های مختلفی در ایران وجود دارد که با توجه به نوع و شکل ظاهری آنها نام گذاری شده اند. ورق های فولادی از طریق نورد، بر اساس نیروی فشار و کشش بدست می آید. یکی از این ورق ها ورق آلیاژی A283 میباشد. ورق A283 یک نوع فولاد کربنی، با استحکام کششی کم و متوسط که با فرایند نورد گرم و توسط غلتک های با فشار بالا تولید میشود. این نوع ورق به دلیل ساختاری که دارد از قابلیت جوشکاری و خمشی مناسبی برخوردار است و به دلیل این قابلیت ها عمدتا در ساخت دیگ بخار و مخازن تحت فشار با درجه حرارت کم استفاده می شود. ورق A283 دارای

    4 نوع گرید است. این گرید ها عبارتند از A,B,C,D که هر کدام کاربرد های خاص خود را دارند. از مهمترین دلایل نامگذاری در گرید ها تفاوت در مقدار کربن بکار رفته است. به عنوان مثال ورق A283 با گرید C به دلیل کیفیت بیشتر و ویژگیهای مناسب نسبت به سایر گرید ها در ساخت سازه های فولادی مانند تاسیسات و پلها کاربرد دارد. به صورت کلی عمده کاربرد های ورق A283 در صنایع اصلی نظیر صنایع نفت، گاز، و پتروشیمی، مخزن سازی، دیواره ماشین آلات و قطعات صنعتی میباشد.

    ورق رنگی

    ورق رنگی نوعی ورق گالوانیزه است که با پوشش رنگ الکترواستاتیک میباشد. از نام این ورق میتوان فهمید که این نوع ورق، دارای رنگ های مختلفی می باشد. ورق رنگی تقریبا در 15 نوع رنگ متنوع است و در ضخامت های بین 0/18 الی 0/7 میلیمتر تولید میشود. ورق های رنگی در آلاچیق ها و شیروانی و همچنین محصولات گرمایشی و سرمایشی استفاده زیادی دارند. پوشش پلیمری بکار رفته بر روی این ورق این امکان را میدهد تا در برابر اکسیداسیون و زنگ زدگی یا خوردگی استحکام خوبی داشته باشد. در کل ورق رنگی در شرایط محیطی گوناگون، واکنش شیمیایی خوبی از خود نشان میدهد. پوشش گالوانیزه را هم که به ویژگی این ورق بیافزاییم، به این نتیجه خواهیم رسید که با یک ورق تمام عیار از لحاظ کارایی و کیفیت مواجه هستیم. با همه این اوصاف جالب است بدانید که ورق رنگی دارای قیمت مناسبی در مقایسه با محصولات دیگر نیز میباشد و با استقبال گسترده ای از سوی تولید کنندگان، فروشندگان و خریداران قرار گرفته است.

    ورق رنگی

    کاربردهای متنوع ورق های رنگی

    ورق رنگی در انواع طرحها، رنگها، ابعاد، ضخامت و ویژگی تولید میشود که در صنایع مهم و مختلفی کاربرد دارد. در مکانهایی که نیاز به ورق هایی که در برابر اکسیداسیون و زنگ زدگی مقاوم باشد و همچنین محلها یا جاهایی که ورق رنگی بتواند در آن جنبه تزیینی داشته باشد، کاربرد دارد. به طور کل مهمترین کاربرد ورق رنگی در دو صنعت تولید لوازم خانگی و ساختمان سازی میباشد. در زیر انواع کاربردهای ورق رنگی را ذکر خواهیم کرد:

    • صنایع فلزی
    • کابینت، انواع پارتیشن، تجهیزات اداری، بدنه رایانه و …
    • ساخت لوازم خانگی
    • آبگرمکن، اجاق گاز، بدنه یخچال و فریزر، ماشین لباسشویی و…
    • صنایع ساختمانی
    • بدنه انبار و کارگاه سوله، انواع سقف، نمای داخلی و خارجی ساختمانها و …
    • صنعت حمل و نقل
    • ساخت کانتینر، اتاقک خودرو، ماشین سنگین و …

    ورق برنجی

    ورقها برنجی با ترکیب دو نوع فلز (روی و مس) ساخته و با ترکیب این دو فلز، ورق طلایی رنگ که به ورق برنجی معروف است تولید میشود. مقدار آلیاژ مس و روی در رنگ ورق برنجی تاثیر زیادی دارد. اگر مقدار مس بیشتر شود رنگ آن متمایل به زرد و مقدار روی، رنگ ورق برنجی را به متمایل به نقره ای سوق میدهد، در نتیجه با مقادیر آلیاژ روی و مس رنگ ورق برنجی تغییر می کند.
    همانطور که در بالا گفته شد، این نوع ورق طلایی رنگ (ورق برنجی) از ترکیب دو آلیاژ مس و روی بدست می آید و مقدار روی و مس در تغییر رنگ این محصول تاثیر میگذارند. با ترکیب این دو فلز، خواص شیمیایی، الکتریکی و مکانیکی متفاوتی به آن داده و این امکان را میدهد تا وسعت کاربردی ورق برنجی افزایش یابد.

    چگالی آلیاژ برنج حدودا ۸.۴ تا ۸.۷ گرم بر سانتیمتر مکعب و مقدار مس موجود در برنج بین ۳۳ تا ۶۷ درصد است. در بعضی مواقع بسته به کاربرد ورق برنج تا ۹۵ درصد هم می رسد.

    ورق برنجی شباهت های فراوانی با ورق برنزی دارد، فقط در ورق برنزی بجای روی، قلع بکار میرود. آلیاژ برنج سالهاست که در تزیینات مورد استفاده قرار میگیرد چون که طلایی رنگ، براق و چشم نواز است و نگاه ها را به خود جلب میکند. یکی از مزایای برنج قابلیت بازیافت شدن آن است و قیمت بالاتری نسبت به فلزات قابل بازیافت دارد. برنج خاصیت اصطکاک و مغناطیسی ندارد و هنگام جداسازی آن با بقیه‌ فلزات از آهن ربا استفاده می کنند. برنج و ورق برنجی مقاوم و در برابر خوردگی و اصطکاک بسیار خوب عمل میکند به همین دلیل در وسایلی همچون قفل‌ ها، لولاها، چرخ ‌دنده‌ ها و یاتاقان ‌ها از فلز برنج استفاده می ‌شود که اهمیت این فلز را به ‌خوبی نشان می ‌دهد.
    به دلیل استفاده آهن در ورق برنجی، این محصول دارای سختی بالایی میباشد و علاوه بر وجود عنصر آهن، قلع و مگنز نیز وجود دارد.هر چه مقدار مس موجود در ورق برنجی بیشتر باشد، انعطاف پذیری، استحکام، زیبایی و براقی ورق برنجی بیشتر می شود. همچنین میزان مس در برنج‌، قابلیت چکش خواری، انعطاف پذیری، سایش را بالا می برد و داشتن هدایت الکتریکی و حرارتی از ویژگی‌ های دیگر این فلز حساب می شود زیرا در برابر لک و تیرگی مقاومت بالایی دارد و فلز مناسبی برای ریخته گری می باشد.

    ورق برنجی

    ورق شیروانی

    این ورق ها که نوعی ورق گالوانیزه نیز می باشند معمولا از جنس آهن تولید می شوند، محصولی پرکاربرد با یک پوشش ایده آل با مقاومت بالا در برابر پوسیدگی، فرسایش و خوردگی، با نیروی خمشی مناسب، میتوانند در شرایط اقلیمی و محیطی با آب و هوای مختلف مورد استفاده قرار گیرند. ورق شیروانی در مناطق بارانی بسیار پرکاربرد است به این دلیل که جدای از زیبا سازی سازه ها، به عنوان آبرو نیز عمل می کنند. به علت تنوع رنگ و زیبایی این محصول به منظور نماسازی در هر منطقه با هر شرایط اقلیمی استفاده کرد.
    با توجه به نیاز و سلیقه مشتری و پیمانکاران، ورق های شیروانی در طرح، و رنگهای مختلفی تولید می شوند و در ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به کاربردهای فراوان این نوع ورق، تولید کنندگان متریالهای متعددی برای تولید ورق شیروانی در نظر گرفته اند تا نیاز مشتری و مصرف کنندگان را کاملا برطرف کنند.
    معمولا برای ایجاد سقف در منازل مسکونی و مکانهای خاص ورق شیروانی بیشترین کاربرد را دارد. اما به دلیل تنوع کاربرد و همچنین جنبه تزیینی این محصول، امروزه این نوع ورق برای آلاچیق، کارگاه ها، سقف پارکینگ، سردر ورودی منازل و باشگاه های ورزشی می ‌تواند نصب شود.
    از دیگر مزایای ورق شیروانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

    • قابلیت نصب آسان
    • وزن سبک و شفافیت بالا
    • در دسترس بودن با ابعاد مختلف
    • تنوع رنگی بسیار بالا
    • کاربری متفاوت در مکان های گوناگون
    • استحکام فوق العاده
    • صرفه جویی در هزینه و مواد
    • تهویه عالی
    ورق شیروانی

    تسمه نوردی

    بعد آشنایی کامل با ورق های فلزی شما را با تسمه های نوردی و کاربردهای آنها آشنا میکنیم چرا که تسمه های نوردی بی ربط با ورق های فلزی نیستند و به همین دلیل بد نیست شما اطلاعات کافی از این نوع تسمه ها و کاربردهای آنها داشته باشید.
    یکی از انواع تسمه های فولادی تسمه نوردی میباشد. تسمه نوردی کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارد. در تولید تسمه ها روش های فراوانی وجود دارد که تسمه نوردی یکی از آنها می باشد که این تسمه ها (تسمه های نوردی) یکی از پر کاربرد ترین و پر مصرف ترین نوع تسمه ها می باشد. در تولید این نوع تسمه ها، مواد بازیافتی فولادی مورد استفاده قرار میگیرد. برای ساخت تسمه های نوردی در ابتدا فولادهای بازیافتی و قراضه را جمع آوری و در کوره ذوب نموده و در مرحله بعد شمش فولادی را با استفاده از ریخته گری تولید می کنند. سپس شمش های تولید شده پیش گرم شده و چندین مرحله نورد می شوند. این کار تا زمانی که شمش ها به ضخامت مورد نظر نرسیده اند ادامه خواهد داشت. از این نوع تسمه ها در موارد مختلف مانند صنایع ساخت زهوار در و پنجره، بسته بندی، صنعت ساخت و ساز و …استفاده میکنند از کاربردهای تسمه نوردی میتوان به موارد زیر اشاره کرد: تولید نرده، پله، پنجره، درب های آهنی، تولید قالب های بتنی، تولید یخچال و بخاری‌های صنعتی وغیره، تولید قالب های صنعتی، تولید انواع کمربندهای مختلف برای لوله‌ها, بشکه‌ها و مخزن‌ها، تولید انواع واشر، تولید انواع لوازم کشاورزی، انواع درب های آکاردئونی، انواع فلنج های مختلف، تولید انواع گریتینگ و …

    نبشی و ناودانی

    شاید بتوان گفت بیشترین استفاده در صنعت سازه را به نبشی و ناودانی نسبت داد. این دو محصول فولادی با انواع و اقسام مختلفی در بازار موجود می باشد. همچنین نبشی و ناودانی دارای تفاوتهایی نیز می باشند که در ادامه به آنها می پردازیم.
    در زبان انگلیسی به نبشی ها Angle (به فارسی زاویه یا همان نبش خودمان) می گویند و هر جا در صنعت فولاد نام Angle را شنیدید بدانید صحبت درباره نبشی ها می باشد.

    نبشی آهنی (Angle Steel)

    یکی از مهمترین پروفیل ها نبشی مدل Angle Steel یا نبشی آهنی می باشد که در ساخت و ساز به شکل منفرد و مرکب (ترکیبی) استفاده می شود. نبشی دارای دو ضلع عمود برهم می باشد که در صنعت ساختمان به آن پروفیل L نیز می گویند. نبشی ها همواره دارای دو بال می باشند که ممکن است دو بال آنها مساوی (به عنوان مثال L300) و نامساوی (به عنوان مثال L100*300) باشد. نبشی دارای دو مدل مهم می باشد مدل نبشی فابریک و نبشی پرسی که این دو از نظر نوع ساخت با یکدیگر متفاوت می باشند. از نظر اندازه نیز نبشی ها دارای ضخامت و اندازه های مختلفی می باشد. در کشور نبشی ها 3 الی 2- میلی متر ساخته و تولید می شود. طول نبشی ها نیز از 6 شروع و تا 12 متر ادامه دارد. اگرچه طول نبشی ها با توجه به تقاضا می تواند باز هم متغیر باشد.

    کاربرد نبشی

    نبشی ها دارای کاربردهای بسیار زیادی در صنعت ساختمان را داراست. از جمله کاربردها میتوان به: اتصال ستون ها به صفحات در سازه های فلزی، ساخت سقف کرمیت برای باب بالایی تیرچه ها، اتصال پل ها به ستون های سازه، ساخت خرپا، و بسیاری از کاربرد های دیگر اشاره کرد. نبشی ها به دو شکل شاخه و خرد استفاده می شوند.

    نبشی گالوانیزه

    همانطور که در تمامی مقالات مشخص بود هنگامی که نام گالوانیزه می آید منظور پوشش روی برای جلوگیری از زنگ زدگی می باشد. نبشی گالوانیزه نیز دارای روکشی از روی می باشد که به اصطلاح به آن گالوانیزه میگویند، نبشی های گالوانیزه طول عمر بسیار بالایی دارند و برای نصب همواره از این نوع توصیه می شود. قیمت نبشی و ناودانی نیز با توجه به نوع آن متغیر است.

    ناودانی

    اما ناودانی، ناودانی یک قطع فولادی می باشد که دارای یک سطح افقی بنام جان و دو سطح عمودی به نام بال می باشد. (همانند تیرآهن با این تفاوت که تیرآهن H و I شکل است اما ناودانی U شکل). ناودانی از نظر جنس دسته بندی می شوند. مهمترین آنها گالوانیزه، آلومینیومی و استنلس استیل می باشند. قیمت ناودانی همانند نبشی بر اساس جنس می باشد..

    انواع ناودانی از نظر تولید

    در کل ناودانی ها همانند نبشی به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: 1- ناودانی نورد شده 2- ناودانی پرس

    ناودانی نورد شده (فابریک)

    ناودانی نورد شده اولین نوع است که نوع ساخت آن با حرارت شمش خام می باشد. این نوع ناودانی ها از طریق حرارت وارد غلتک شده و به شکل دلخواه وارد مرحله خنک شدن می شوند. این نوع ناودانی ها به ناودانی فابریک نیز مشهور هستند.

    ناودانی پرسی

    ناودانی های پرسی از طریق پرس شدن ورقها (ورقهای 6 متری) تولید می شوند. بسته به تقاضا اندازه ناودانی های پرسی نیز متفاوت است.از نظر ظاهری ناودانی ها نیز به دسته های مختلف تقسیم می شوند این دسته ها شامل: ناودانی ساده، ناودانی مشبک، ناودانی سبک، ناودانی سنگین.

    ناودانی های ساده: همانگونه که از نام این نوع پیداست ساده می باشد. کاربرد ناودانی ساده در اتاق خودروهای سنگین و چهارچوب ها بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.

    ناودانی مشبک: بیشتر برای بستن پیج و مهره با توجه به دارا بودن سوراخ ها از این نوع ناودانی ها استفاده می شود. این نوع ناودانی گالوانیزه شده می باشد و همچنین در قفسه های فلزی نیز کاربرد دارند.

    ناودانی سنگین: در مقایسه با سایر ناودانی ها، این نوع سنگین تر می باشد و بیشتر برای ساخت خرپا ، بادبند و ستون ها کاربرد دارند.

    بیشترین کاربرد ناودانی ها در ساخت سازه های فلزی می باشد، مهمترین دلیل استفاده از ناودانی می توان به ساخت ماشین آلات، چهارچوب، نمای ساختمان، استفاده به عنوان تیر یا ستون و غیره اشاره کرد.

    برای مشاهده قسمت سوم این مقاله (آشنایی با قوطی و پروفیل و لوله) اینجا کلیک کنید.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    پنج − 5 =