آهن مهام » دانشنامه میلگرد » روشهای اندازه گیری میلگرد
روشهای اندازه گیری میلگرد

روشهای اندازه گیری میلگرد

فهرست مطالب

    برای تشخیص سایز میلگرد در هنگام خرید چه راه هایی وجود دارد؟ از چه ابزارهایی برای این کار استفاده می‌شود. برای پاسخ به این سوالات در ادامه با ما همراه باشید. بتن دارای قدرت کششی پایینی است و در شرایط خاص در برابر تنش های کششی احتمال دارد ترک بخورد و شکنندگی آن بالا برود برای رفع این مشکل، بتن را به میلگرد مسلح میکنند، به دلیل خاصیت کششی میلگرد از ترک خوردن و پوسته پوسته شدن بتن جلوگیری میکند.

    میلگردها سایزهای مختلفی دارند که قبل از بکارگیری آنها باید انداز و سایز آنها را در نظر بگیریم. قبل از مرحله اندازه گیری ابتدا باید با انواع و محل قرارگیری میلگرد آشنایی داشته باشیم. همانطور که از قبل گفته بودیم میلگردها انواع مختلفی دارند.

    میلگردها عموما به دو دسته اصلی تقسیم می شوند، میلگرد ساده و میلگرد آجدار. اگرچه می توان میلگرد کلاف را نیز جز دسته های اصلی قرار داد اما به دلیل استفاده نه چندان بالای این نوع در ایران همان دو دسته ساده و آجدار را به عنوان دسته های اصلی قرار میدهیم. میلگرد ها از نظر قطر و طول و همچنین جنس انواع مختلفی دارند که در ادامه شما را با انواع آن ها آشنا خواهیم کرد.

    بیشتر بخوانید: زمان مناسب برای خرید میلگرد و آهن

    انواع میلگردها

    میلگردها عموما به دو دسته اصلی تقسیم می شوند، میلگرد ساده و میلگرد آجدار  . اگرچه می توان میلگرد کلاف را نیز جز دسته های اصلی قرار داد اما به دلیل استفاده نه چندان بالای این نوع در ایران همان دو دسته ساده و آجدار را به عنوان دسته های اصلی قرار میدهیم. میلگردها از نظر قطر و طول و همچنین جنس انواع مختلفی دارند.

    میلگرد ساده

    میلگرد ساده مانند نامش، بدون آج می باشد و کاملا ساده تولید می شوند. این نوع میلگردها بیشتر در زیرسازی و جبران ضعف خمیدگی بتنها استفاده می شود. قیمت میلگرد ساده در ایران نسبت به آج دار ارزانتر می باشد.

    میلگرد آجدار

    میلگرد آجدار  همانگونه که از نامش مشخص است دارای آج میباشد. آج این نوع میلگردها انواع مختلفی مانند یکنواخت، مارپیچ، دوکی شکل و مرکب می باشند. تمامی این میلگردها از نظر سختی و خم پذیری با هم تفاوت دارند.

    بیشتر بخوانید: انواع میلگرد و کاربردهای آن در ساختمان سازی

    استانداردهای میلگرد در ایران

    در هر کشوری استانداردهای متفاوتی برای میلگرد در نظر گرفته می شود. طبقه بندی مشخصی برای میلگردها در تمامی کشورها وجود دارد. نزدیکترین کشور از نظر طبقه بندی میلگردها به ایران روسیه می باشد که تقریبا نامگذاری مشابه ای نیز با ایران دارد. روش های مورد استفاده در تشخیص سایز میلگرد برای همه انواع آنها مورد استفاده هستند چرا که انواع آن با یک استاندارد تولید می‌شوند.

    نرم بدون آج A1

    میلگرد ساده یا نرم بدون آج A1، اولین نوع استاندارد میلگرد می باشد. در ایران نام آئین نامه آن F240 (رده مقاومتی 240( می باشد. این نوه میلگردها کاملا ساده و بدون آج (شکل آج دار) می باشد. تنش جاری A1 2300 کیلو بر سانتی متر مربع است تنش گسیختگی آن نیز 3800 کیلو گرم بر سانتی متر مربع است.

    نیمه سخت با آج ساده A2

    رده بندی بعدی استانداردها، طبقه A2 می باشد. نام آئین نامه آن نیز S340 می باشد. از نظر مقاومتی نسبت به A1 مقاوم تر بوده و دارای آج های ساده می باشد. تنش جاری 3000 کیلو بر سانتی مربع و تنش گسیختگی 5000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد.

    میلگرد سخت با آج پیچیده A3

    رده بعدی A3 می باشد این نوع دارای آجدار مارپیچ می باشند و از نظر سختی و دوام از A1 و A2 قویتر است. تنش جاری 4000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد. تنش گسیختگی این نوع 6000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد. این نوع به عنوان میلگرد خشک (14 درصد تنش نسبی پلاستیکی) شناخته می شود.

    میلگرد A4

    نام آئین نامه این نوع S5000 می باشد که جز دسته محصولات بسیار سخت شناخته می شود. این نوع میلگردها عموما به شکل آجدار مرکب می باشند. حداقل مقاومت کششی 650 مگاپاسکال می باشد. به دلیل قیمت بالای این میلگردها به ندرت از این نوع در صنعت ساختمان سازی استفاده می شود.

    پس از آشنایی با انواع میلگرد حالا میتوانیم با سایز این محصول را انتخاب کنیم. سایز و اندازه هر محصول از دسته آهن آلات، رابطه مستقیمی با قیمت آن دارد به همین دلیل، انتخاب درست سایز و اندازه هر محصول، از اهمیت بالایی برخوردار است. در عادی ترین حالت میتوانید میلگرد را در قطر 6 تا 32 میلیمتر خریداری کنید. اطلاع از اندازه محصول با روشهای مختلفی امکان پذیر است که در ادامه به بررسی انواع روشهای تشخیص سایز میلگردها میپردازیم.

    بیشتر بخوانید: 4 روش برای محاسبه وزن میلگرد

    تشخیص سایز میلگرد با استفاده از شابلون میلگرد

    یکی از بهترین روش های موجود برای این کار استفاده از وسیله ای با نام شابلون است. این وسیله در شکل های متفاوتی تولید می شود و کار با انواع آن نسبتا ساده است. این شابلون ها با توانایی تشخیص مختلف در بازار موجود هستند.

    تشخیص میلگرد با استفاده از ترازو

    این روش زمانی کاربرد دارد که به طور دقیق شما از وزن میلگرد اطلاع داشته باشید البته قبل از همه چیز باید مطمئن باشید آرماتور ها بسته نشده باشند. در این روش فرمولی وجود دارد که با استفاده از آن میتوانید (با استفاده از اعداد بدست آمده از یک متر میلگرد) قطر دقیق میلگرد را بدست آورید.

    7850 (وزن میلگرد) * یک متر* {4/(3.14*d2) = قطر و سایز میلگرد.

    استفاده از کولیس

    تقریبا بیشتر مهندسان عمران از ابزار کولیس برای اطلاع از قطر دقیق میلگرد استفاده می‌کنند. کار با آن کمی نیاز به مهارت دارد البته که کولیس در اندازه گیریهای کوچک و میلیمتری نیز کاربردهای فراوانی دارد.

    استفاده از آچار فرانسه

    برای این کار میتوان از آچار فرانسه نیز استفاده کرد. لازم به ذکر است در این روش امکان خطا وجود دارد پس بهتر است از آچارهای جدید و مدرج استفاده کنید

    تشخیص سایز میلگرد با ریسمان

    اگر ابزارها ذکر شده (ترازو، کولیس و آچار فرانسه) در دسترس نبودند میتوان از ریسمان برای اندازه گیری قطر میلگرد استفاده کرد. در این روش ابتدا ریسمان را دور میلگرد نورد نظر پیچیده و سپس با توجه به اندازه بدست آمده، محیط میلگرد را محاسبه کرد.

    بیشتر بخوانید: معرفی انواع استاندارد میلگرد

    جمع بندی

    همانطور که گفتیم میلگرد، اهمیت بالایی در ساختمان سازی و ساخت و سازهای مختلف را دارد. قبل از خرید و استفاده از این محصول باید نوع و کارایی آن را شناخته و پس از آن اندازه دقیق میلگرد را بررسی کنید که برای این کار میتوان از شابلون، کولیس، ریسمان و محصولاتی مانند گیج اندازه گیری یا بعضا اندازه گیری چشمی نیز استفاده کرد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    یک × 1 =